sanne rispens

writings

The Face: aflevering 1

Mijn oprechte liefde voor reality-televisie heeft me doen besluiten een wekelijkse review te doen van een nieuwe ster aan het Hollandse reality-firmament: The Face. Toen ik de eerste aflevering ging kijken dacht ik eerlijk gezegd dat het over make-up ging (vergelijkbaar met de farce Holland’s Best Hairdresser). Het was dan ook een aangename verrassing toen The Face een strak geproduceerde modellenwedstrijd  bleek te zijn, gepresenteerd door de immer opgeruimde Sylvie van der Vaart.
De premisse: twintig professionele modellen – tien jongens, tien meisjes – worden verdeeld onder vier coaches, onder wie oud-topmodel/bloemiste Frederique van der Wal en male model Mark Cox, die zijn groepje modellen op een denkbeeldige motor liet stappen waarna ze de tekst ‘Freedom is my middle name and that’s why I ride this beautiful bike,’ moesten zeggen. Terwijl twintig jongemannen  op een onzichtbare motor sprongen en broembroem-geluiden maakten stond Mark het met een uitgestreken gezicht aan te zien. Ik verwacht veel van hem.

De twee andere ‘coaches’ zijn Olcay Gülsen, de internationale buisinesslady met het Brabantse accent, en een Australische fotograaf genaamd Philip Riches. (Hij heeft een mooie kaaklijn. Verder heb ik nog geen mening.)
The Face volgt braaf het door oermoeder America’s Next Top Model vastgestelde stramien: iedere week wordt er iemand naar huis gestuurd, er zijn castings en fotoshoots, ongetwijfeld gaat er een makeover plaatsvinden waarbij het meisje met het langste haar wordt veroordeeld tot een pagekapsel en de concentratie van competetieve én hormonale jongens en meisjes zal leiden tot drama tot en met. Gefundenes Fressen voor RTL5, en genieten voor ons.

In een eerste aflevering worden de rollen van bitch, playboy, clown en publieksfavoriet met behulp van listig montagewerk al voor ons ingevuld, en The Face is geen uitzondering.
Ontmoet mijn favorieten!

Dennis ‘2,7’
‘Ik had een 2,7 voor Engels,’ (nadat hij een vraag naar zijn leeftijd beantwoordde met ‘Good,’).

Sharona
‘Er zitten geen vlekken in mijn bed,’ (als reactie op de roddel dat ze met een mannelijke deelnemer John het bed zou hebben gedeeld).

John
‘Ik hou van vrouwen, jonge en oude, en ook nog eens de joune [sic],’ (als reactie op de roddel dat hij met Sharona het bed zou hebben gedeeld).

Favoriet jongens: Pluk
Ik heb Pluk nog niets memorabels horen zeggen, maar hij is BEELDSCHOON. En hij heet PLUK. Pluk gaat winnen.

Favoriet meisjes: Rabia
Iemand noemde Rabia ‘de nieuwe Naomi Campbell’, maar ik krijg eerder een Jourdan Dunn-vibe van haar. (Donkere modellen worden per definitie vergeleken met Naomi Campbell. Er is natuurlijk ook niet zoveel keus.)  Rabia lijkt ook nog lief en intelligent, wat haar wel vrij boring maakt.

Oh, er is ook een boeker. De boeker is Jeroen uit Project Catwalk! Jeroen heeft blijkbaar een carrièremove gemaakt. Hoe word je van ontwerper opeens boeker? Ik haat mezelf een beetje omdat ik hem herken – die Project Catwalk-editie is uit 2008 ofzo. In ieder geval is Jeroen nog steeds leuk, al heb ik wat moeite met zijn rare pakken. En zijn scheiding.

De modellen gaan naar Parijs, waar ze hun eerste castings krijgen: de jongens doen auditie voor een zwembroekenreclame. Voor de meisjes kon Jeroen blijkbaar niets vets regelen aangezien ze alleen maar gebreide bikini’s mogen passen voor een merk dat ‘Maison Olga’ heet, als ik goed heb verstaan. Dat klinkt alsof een Russisch omaatje ergens op een zolder de hele dag bikini’s zit te breien. De zwembroeken zijn heel erg lelijk, en de ontwerpster beloert alle gespierde torso’s op een naar mijn mening zeer onprofessionele manier. Ze laat 2,7 zelfs op een lolly zuigen omdat ze wil zien hoe hij dat doet (?!).

’s Avonds is het natuurlijk feesten, en de volgende dag wordt er druk geroddeld over de vermeende onenightstand van Sharona en John. Sharona ontkent met veel gevoel voor dramatiek, en verklaart tegenover de camera dat ze ‘een test bij haar mogen doen’, en dat er ‘geen vlekken in haar bed’ zitten. John verklaart dat hij ‘gewoon van vrouwen houdt’. Hij heeft er zelfs een rijmpje over: ‘Ik hou van vrouwen, jonge en ouwe, en ook nog eens de joune.’. REALLY. Het is een menselijke fout om te denken dat iemand die fysieke schoonheid bezit, ook moreel superieur is aan de morsige minderbedeelden. John weet deze illusie in ieder geval vakkundig te ontkrachten, want elke keer als hij zijn mond opendoet wil ik met mijn hoofd ergens tegenaan bonken.

Rabia wint de Maison Olga-casting. Ik ben inmiddels vergeten hoe de Ken-achtige jongen heet die de zwembroekencasting wint, maar hij gaat er vreemd genoeg aan het einde van de aflevering uit, dus het is ook niet belangrijk. Ken moet voor de reclame in een roze zwembroek over de Parijse straten lopen, met laarzen aan en twee aangelijnde hondjes. Ze zijn wel erg sadistisch bij The Face.

Terug in Amsterdam mag de uitgedunde groep zijn intrek nemen in een, eerlijk is eerlijk, SUPERVET appartement aan de gracht. Mijn lieveling Pluk begint met wapperende armen door het huis te rennen terwijl hij gilletjes slaakt, en eindigt met een paar anderen in de jacuzzi, wat er ietwat porno-achtig uitziet.


Al met al een veelbelovend begin voor The Face; het programma is net iets frisser, jonger en lekkerder geproduceerd dan het uitgekauwde Holland’s Next Topmodel (of, zoals Daphne Dekkers zou zeggen, ‘Holland’s nekst tap maddel,’).

Volgende week is er gelukkig ruzie. Tot dan!

Update 6/3: Vrouwenjager John is opgepakt, vanwege het mishandelen van zijn moeder.
Toen John zijn computer vastliep, heeft hij zijn moeder bij de keel gegrepen en haar geslagen. Daarna vernielde hij ook nog een deur in huis. De jongen werd hierop meegenomen naar het bureau.
nu.nl
Website The Face

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 5, 2012 door in kijk, reality tv, the face.
%d bloggers liken dit: