sanne rispens

writings

Courtney&Kurt

Op 24 september 1991 kwam Nevermind uit. Nirvana’s tweede studio-album deed de muziekwereld trillen op haar grondvesten, zorgde voor een gigantische opleving in de verkoop van houthakkersbloezen en de beeltenis van zanger Kurt Cobain hing boven menig meisjesbed – overigens ook boven mijn meisjesbed. (Ik schaam me te moeten toegeven dat in mijn ouderlijk huis nog steeds de tekst KURT I LOVE YOU 4-EVER door drie verflagen op mijn vroegere kamermuur heenschemert.)


Het grunge-tijdperk eindigde officieus slechts drie jaar na het verschijnen van Nevermind, met de dood van Cobain: eenzaam en tragisch, met een shot heroïne en een shotgun. Hoewel ik op dat moment zelf nog voornamelijk naar Kinderen voor Kinderen luisterde, liepen ik en veel van mijn klasgenoten omstreeks 1998 en masse rond in Nirvana-t-shirts, terwijl we bandjes van Nevermind uitwisselden en zwijmelden bij de MTV Unplugged-aflevering waarin Kurt op een podium, omringd door kaarsen, akoestisch Polly en Where did you Sleep Last Night ten gehore bracht.
Het twintigjarig jubileum van Nevermind wordt bescheiden gevierd met een nieuwe editie van het album. De gelegenheid deed hoe dan ook denken aan een treurig feestje waar de jarige niet komt opdagen: weinig reden voor feeststemming.

Wie overigens wel van zich liet horen was de weduwe Cobain: Courtney Love. Er zijn weinig vrouwelijke celebrity’s zo controversieel als Courtney. In de drie jaar die hun huwelijk duurde werd ze weggezet als een veredelde groupie; na de zelfmoord werd ze het onderwerp van complottheorieën en beschuldigingen. Als Courtney Love niet zelf de trekker had overgehaald, had ze Kurt er toch vast wel toe gedreven. Net als die andere beroemde weduwe was Courtney geen archetypische vrouw-van: haar band Hole was bijna even beroemd als Nirvana. Ze was bovendien extreem ambitieus en had de gewoonte alles wat ze dacht er op vrij lompe wijze uit te gooien: geen eigenschappen die worden gewaardeerd in vrouwen, zelf al spelen ze gitaar en schreeuwen ze iedere avond hun longen uit hun lijf. Met haar platinablonde haar, rode lippenstift en gescheurde babydoll-jurkjes maakte ze een vervaarlijke indruk, en de rockgod Kurt Cobain leek naast haar een schooljongen. “Call me Yoko Love,” grapte ze in een rampzalig interview met Vanity Fair in 1991.
 De controverse rond de nu 47-jarige grungeprinses is sindsdien alleen maar groter geworden. Courtney kickte af en had succes in Hollywood, maar een paar jaar later klom ze tijdens een interview op het bureau van David Letterman, werd ze gearresteerd voor drugsbezit en verloor ze de voogdij over dochter Frances Bean. Haar twitteraccount ontaardde in een megalomane, bijna dadaïstische stream of conciousness.

Het gekke is dat Courtney, wanneer ze geen twitter-oorlogen uitvecht of incoherente interviews geeft, buitengewoon geestig en intelligent overkomt. Ze deed als twaalfjarige auditie voor een kinderprogramma met een voordracht van het Sylvia Plath-gedicht Daddy, en ze citeert Bruno Bettelheim. Ze zegt: “You need to write on and produce your own life.”.

Onlangs kondigde Courtney aan haar memoires te gaan schrijven (gelukkig onder begeleiding van een co-auteur). Het boek zal eind 2012 verschijnen, en Love zal hierin uitweiden over haar huwelijk met Kurt, haar drugsverleden en de relatie met haar dochter. Vanity Fair brengt in november een groot interview met Courtney. Een voorpublicatie zorgde afgelopen week voor grote opschudding, vooral vanwege haar antwoord op de vraag of ze boos was op Kurt:

“Mad? Ya think?! If he came back right now I’d have to kill him, for what he did to us. I’d fucking kill him. I’d fuck him, and then I’d kill him,”.

Grunge is dan misschien dood, maar Courtney Love is springlevend. Laten we haar koesteren, als die maffe tante die op elk familiefeestje in een gescheurde couturejapon op de tafels danst. Ik kan niet wachten op dat boek.


In een iets andere vorm verschenen op hard//hoofd, als onderdeel van de rubriek Hardtalk, 12 oktober 2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 19, 2011 door in gepubliceerd.
%d bloggers liken dit: