sanne rispens

writings

Zonnebloemen&sterrennachten

Het Stedelijk Museum gaat weer dicht, nog voor het officieel heropend is. Een op het eerste gezicht onbegrijpelijke zin, maar als het gaat om de situatie op het Amsterdamse Museumplein staat niemand meer ergens van te kijken. De verbouwing in het Rijksmuseum sukkelt in slakkentempo voort, en hoewel het Stedelijk vorig jaar met veel bombarie een deel van het gebouw openstelde voor tijdelijke tentoonstellingen, in afwachting van de nieuwbouw die NU ECHT bijna klaar was, lijkt er toch weer een kink in de kabel te zijn gekomen. “Je breekt de nek van mijn museum,” schijnt directeur Ann Goldstein tegen de gemeente te hebben gezegd.


Gelukkig hebben we het Van Gogh Museum nog. Dat onze roodharige vaderlandse held blijft fascineren bleek afgelopen week tijdens NewYork Fashion Week, waar de zusters Mulleavey van Rodarte hun voorjaarscollectie voor 2012 presenteerden. Er was een Provençaals kleurenschema, en de luchtige zomerjurken droegen prints van de meest iconische werken van Van Gogh: onder anderen zijn zonnebloemen en de Sterrennacht. Het was erg goed gedaan, hoewel enigszins letterlijk – zoals een blogger schreef: “I kind of appreciate […]the smirking quality of a $4,000 dress that looks a little like a blown-up version of a $4 museum gift shop mug.”.


Ook Woody Allen liet zich inspireren door Van Gogh: de prachtige filmposter van zijn Midnight in Paris, die afgelopen week in première ging in Nederland, toont een stadsgezicht van Parijs dat overloopt in – daar is ie weer – de Sterrennacht. De hoofdpersoon is een schrijver die droomt over het verleden: de starry night staat symbool voor deze romantiek.

Het zou interessant zijn om in het Van Gogh Museum een interpretatie te zien van de manier waarop beroemde werken worden toegeëigend in populaire cultuur. He museum heeft alleen net aangekondigd in 2012 een half jaar dicht te gaan.

Er moet verbouwd worden.

Verschenen op hard//hoofd op  21 september 2011 (als onderdeel van de rubriek hard//talk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 21, 2011 door in gepubliceerd, Pretty.
%d bloggers liken dit: